Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Världens marängtårta

Inlägg från januari 2009

Marängtårta med chokladgrädde

Du behöver två plåtar, bakplåtspapper på båda.

Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 4 droppar ättikssprit
  • 3 dl socker
  • 3 dl Rice Crispies

Smörkräm:

  • 4 äggulor
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 125 g smör

Topping:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk kakao
  • 1-2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna hårt med ättiksdropparna. Rör sedan i 3 dl socker och 3 dl Rice Crispies. Fördela på två plåtar, och bre ut så att det blir två lika stora tårtbottnar (ca 1,5-2 cm tjocka).

Grädda båda plåtarna samtidigt. Skifta så att den som stod underst får stå överst efter 35-40 min. Låt stå inne lika länge till. Bottnarna ska bli ljust, ljust bruna.

Rör ut äggulor, grädde och mjöl i en kastrull. Värm långsamt. När det börjar tjockna, rör du i smöret, lite i taget. Det får aldrig koka, då skär sig smörkrämen. Om den ändå skär sig, ställ den kallt innan den bres på marängen. Den syns ju inte när tårtan är klar.

När bottnarna svalnat, vänds de uppochner. Dra bort bakplåtspapperet. Om det har fastnat, pensla på lite vatten, vänta en stund, och försök igen. Lägg en marängbotten uppochner på ett tårtfat. Bre på hälften av smörkrämen och en dryg fjärdedel av chokladgrädden. Lägg på nästa marängbotten, resten av smörkrämen och överst all chokladgrädde som är kvar. Hyvla över chokladspån, eller något annat som passar. Låt stå minst en timme innan tårtan serveras.

Kommentarer