Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Själens äpplekaka

Inlägg från augusti 2008

Äpplekaka med kardemumma

  • 1 stort eller 2 små äpplen (ca 4 dl färdigrivet)
  • 2 ägg från glada hönor
  • 1/2 tsk salt (gärna havssalt)
  • 1 dl muscovado- eller farinsocker
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1/2 påse (100 g) mandel
  • 2 tsk kardemumma
  • 2 1/2 dl dinkelmjöl
  • 1 1/4 dl rapsolja
  • 1 tsk bakpulver

Olja en form och bröa med kokosflingor. Riv äpplena grovt. Skalet kan vara kvar. Hacka mandeln, använd matberedare om du har. Sätt ugnen på 175 gr C (varmluft 150 gr C). Vispa ägg och socker pösigt. Häll i rapsoljan och vispa ihop. Häll i kardemumma, salt, havregryn och mandelhack. Vispa. Häll i äppelraspet. Vispa. Blanda mjöl och bakpulver. Häll i och vispa på lägre varv tills allt har blandats. Häll upp i den smorda och bröade formen, ställ mitt i ugnen och grädda ca 30 min. Kakan ska vara genomgräddad men lite tung. Ställ kallt innan du lägger på topping.

Filadelfiatopping

(passar förresten till de flesta kakor och muffins)

  • 100 g filadelfiaost
  • 50 g smält smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 generös tsk vaniljsocker
  • Saft från 1/2 limefrukt
  • 1/2 dl grekisk yoghurt

Rör ihop och bre över kall kaka. Strö över flisad mörk choklad eller något annat gott och vackert.

Senast ändrad 2013-11-14

Kommentarer