Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Mörk, kryddig toscakaka

Inlägg från januari 2017

Toscakaka (laktosfri)

  • 2 dl rapsolja
  • 2 dl farinsocker
  • 4 ägg
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk kardemumma
  • 2 tsk vanilj
  • 5 dl dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kallt kaffe

Toscaknäck:

Gör knäcken först, men den ska inte svalna innan den hälls på kakan.

  • 50 g laktosfritt smör
  • 1 dl muscovadosirap
  • 1,5 dl laktosfri grädde
  • 2 dl farinsocker
  • 100 g mandel

Hacka mandeln. Blanda övriga ingredienser i en kastrull, smält och låt småkoka tills det börjar tjockna, 5-10 min. Rör och passa hela tiden, kokar över på nolltid. Häll i mandeln sist, rör om, ställ åt sidan och börja med kakan.

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en ugnspanna ca 25x40 cm. Vispa ihop rapsoljan med sockret. Vispa i ett ägg i taget. Vispa i kryddorna och saltet, därefter kaffet. När smeten är slät vispar du sakta ner mjöl med bakpulvret iblandat. Fortsätt vispa tills smeten blir jämn. Häll ut i bakplåtsklädd ugnsform. Grädda ca 15 min. Ta ut kakan, häll på toscaknäcken så att den blir jämnt fördelad, fortsätt grädda ytterligare ca 15 min. Låt svalna innan du skär upp.

Vill du ha en mindre kaka så funkar det att halvera allt och ta en springform ca 24 cm i diameter.

Kommentarer