Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Julens kaka

Inlägg från december 2008

Pepparkakspaj med lingonfyllning

Du behöver en springform, 24-25 cm.

Pajskal:

  • 30-35 pepparkakor
  • 100 g mandel
  • 75 g smör

Fyllning:

  • 2 burkar mascarponeost (à 250 g)
  • 250 g vaniljkesella (vanlig går också bra)
  • 0,75 dl muscovadosocker
  • 3 dl lingonsylt eller 1,5 dl lingonsylt och 1,5 dl lingon. Då behövs 1dl muscovadosocker istället för 0,75 dl.

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 150). Krossa pepparkakor och mandel fint. Matberedare funkar. Smält smöret. Rör ihop med mandel/pepparkakskrosset. Tryck ut degen som pajskal i springformen. Se till att skalet kommer upp ordentligt på kanterna, eftersom fyllningen - som ska i senare - är lite lös. Grädda pajskalet ca 10 min. i ugnen. Låt svalna. Rör ihop mascarponeost, socker, vaniljkesella, lingonsylt och ev. lingon. Spara några att dekorera med. Häll i smeten i det kalla pajskalet. Ställ in i frysen. Låt springformen vara kvar tills kakan ska serveras.

Servera kall, med tända ljus på bordet. Har kakan varit i frysen ett par timmar är den lättare att skära.

Kommentarer