Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Grabbarnas tvistekaka

Inlägg från höst 2017

Vaniljkaka med vaniljkolakräm

Kaka:

  • 1 ägg och 3 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 dl kallt vatten
  • 1 rejäl tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

  • 50 g smör
  • ½ dl mjölk eller grädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 rejäl tsk vaniljsocker

Topping:

  • 3 äggulor
  • ½ dl grädde
  • 1 dl socker
  • 75 g smält smör
  • 2 generösa tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en springform ca 24 cm diameter. Vispa ägg, vaniljsocker och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa i tillsammans med vattnet och fortsätt vispa slätt. Häll i kakformen och grädda ca 40 min.

Under tiden gör du vaniljkräm och topping.

Till vaniljkrämen smälter du smöret i en skål på låg värme i micron. Lägg över ett lock eller fat så slipper du städa. Rör ner florsocker och vaniljsocker, sedan mjölk eller grädde. Rör tills det blir slätt.

Lägg äggulorna i en kastrull och blanda med grädde, vaniljsocker och socker. Värm försiktigt, det ska bara sjuda. När röran tjocknar drar du den åt sidan någon minut, sedan rör du i smöret, lite i taget. Sist rör du i vaniljsockret. Låt svalna. När kakan är färdiggräddad ska den svalna. Dela i två bottnar och bred ut vaniljkrämen som mellanskikt. Ställ den kallt, så flyter inte toppingen ut när den ska läggas på.

Skär upp i snygga bitar genom att värma en vass kniv. Toppingen är lite seg.

Kommentarer