Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Fullständig chokladkaka

Inlägg från december 2009

Chokladkaka med tryffel och cashew

Den här kakan gör dej mätt och glad. Det räcker med lättlunch om du tar en bit till förmiddagskaffet. Du behöver en springform, 24-25 cm. Olja och bröa med kokosflingor.

  • 125 g smör
  • 2 dl socker, gärna mörkt
  • 3 ägg från glada hönor
  • 2 dl grädde, creme fraiche eller matlagningsyoghurt
  • ev 2 msk starkt kaffe
  • 1 tesked vaniljsocker
  • 1 knivsudd chilipeppar
  • 1 dl kakao
  • 1 dl hackad mandel
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 1 tesked bakpulver
  • ½ -1 dl vinbärsgelé eller annan syrlig gelé/sylt

Glasyr

  • 1,5 dl grädde
  • 250 g mörk choklad (t ex Anthon Bergs Fair trade, rich, dark 72%)
  • 1 dl grovhackade cashewnötter (gärna salta)

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 150).

Smält smöret. Rör i sockret. Vispa i ett ägg i taget. Vispa ner grädden (eller alternativet) och ev. kaffe. Vispa i vaniljsocker, chilipeppar och kakao. Rör ner mandeln. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa i långsamt.

Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 min. Låt kallna. Dela till två bottnar. Bre gelé/sylt på undre delen. Lägg ihop.

Smält chokladen i grädden. Micro funkar bra på halv effekt. Låt svalna. Häll på kall kaka i omgångar, så blir glasyren tjock och hög. Bre försiktigt ut mot kanterna. Strö över cashewnötterna.

Kommentarer

Jenny Juhlin:
Men var är Jaunari2010kakan?! :-)
Helene:
Den står i kö och väntar på februarikakan, för januari är så liten så den vill inte gå själv. Februari är stor och tung, fylld med punsch och långsam av den anledningen. Det blev kanske för mycket av det goda...