Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Fräschaste plommonpajen

Inlägg från oktober 2009

Plommonpaj

Nu behöver du plommon ? egna eller andras ? eller köpta.

  • 100 g smör eller 1dl rapsolja
  • 1 knapp dl socker, vitt, ljust eller mörkt
  • 1 dl havregryn
  • 50 g (ca 1 dl) riven mandelmassa
  • 50 g mald mandel
  • 1 ägg från en glad höna
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 15-20 plommon, delade mitt itu och urkärnade
  • 1 stort ägg från en glad höna
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1 knapp dl socker av något slag
  • 1 rejäl tesked vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 150).

Smält smöret. Rör i socker och havregryn. Fyll på med mandelmassa och mandel. Rör i ett ägg. Blanda mjöl och bakpulver. Arbeta ihop allt till en ganska fast pajdeg. Tryck ut degen i en springform. Se till att degen går upp ett par cm på kanterna.

Fyll pajbotten med ett lager delade plommon.

Vispa ihop ägg, creme fraiche, socker, vaniljsocker och yoghurt. Häll röran över bär/frukt, och se till att det täcker.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. (i varmluft 20-25 min). Röran ska ha stelnat och fått lite färg.

God som den är, varm eller kall. Passar också med glass, grädde eller vaniljvisp.

Kommentarer

Ostkustbo:
Det ryktas i Småland att det är ett nytt recept på väg ut på sidan. :-)
Helene:
Den som väntar på nåt gott...