Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Chicagokaka

Inlägg från mars 2010

Ägglikörkaka i tre lager

Den här kakan består av tre lager. Du behöver en springform, ca 24 cm. Det är lika enkelt att göra två. I så fall dubblar du receptet.

Börja med att röra ihop en sockerkakssmet som ska vara kakbotten. Olja och bröa formen med kokosflingor.

  • 1 ägg från en glad höna
  • 1 knapp dl muscovadosocker
  • 1 rejäl tesked vaniljsocker
  • 1 ½ dl dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 g smält smör eller kokosfett
  • ½ dl matlagningsyoghurt utrört i ½ dl vatten
  • 125 g mascarponeost
  • 1 ½ dl matlagningsyoghurt
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk ägglikör
  • 3 äggulor
  • 3 äggvitor
  • 2 dl florsocker
  • 1 dl kokos
  • 1 tsk svart sesamfrö eller något annat färgstarkt att strö över.

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft 150).

Smält smöret/kokosfettet. Vispa socker, vaniljsocker och ägg pösigt. Rör i det smälta fettet och yoghurtvätskan. Blanda mjöl och bakpulver och rör i. Grädda i ugnen 15 min. Under tiden hinner du göra nästa två lager.

Häll äggulorna i en skål och äggvitorna i en annan. Med äggulorna blandar du mascarpone, yoghurt, florsocker och ägglikör. Vispa slätt. Äggvitorna vispar du hårt, sen vispar du försiktigt ner florsocker och kokos.

Ta ut den halvgräddade bottnen efter 15 min. Bre först ut ägglikörröran. Sen fördelar du kokosmarängsmeten så jämnt som möjligt. Sist strör du på svart sesamfrö. In i ugnen igen ca 20 min, tills kakan blir gyllengul. Låt kakan stå kallt så att mellanskiktet stelnar.

Godast kall. Den tar slut direkt.

Kommentarer