Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Bäst-i-höstkaka

Inlägg från november 2009

Lingonkaka med äpplesylt

Du behöver en springform, ca 24 cm.

  • 2 ägg från glada hönor
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 1 rejäl tesked vaniljsocker
  • 50 g smör eller 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl äpplesylt/mos (kan uteslutas om du vill ha fastare kaka)
  • 2 äpplen, skalade, urkärnade och skivade
  • kanel
  • 1 dl frysta lingon
  • 2 ägg från glada hönor
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 1,5 dl kokos
  • 100 g grovt hackad mandel

Sätt ugnen på 150 grader. Olja och bröa springformen med kokos.

Vispa socker, vaniljsocker och ägg. Rör i smält smör/olja och havregryn. Blanda mjöl och bakpulver. Rör i.

Bred ut smeten i springformen. Bred ev. ut äpplesylten ovanpå. Använd slickepott så blir det jämnare. Om du inte använder sylt kan du lägga de skivade äppelbitarna på smeten direkt. Pudra över kanel ? mycket eller lite ? du bestämmer. Fördela de frysta lingonen jämnt över kakan.

Rör ihop ägg, socker, kokos och hackad mandel. Bred ut som ett täcke över kakan. Leta rätt på slickepotten igen, så blir det snyggt.

Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 min.

God som den är, varm eller kall. Ska du skära fina bitar är det bäst att låta kakan bli kall.

Kommentarer

Anders Bark:
Fantastisk kaka. Tack Helene för många underbara kaffestunder med dina fina bakverk.
Helene:
Kul att du tycker så. Du är en av de bättre kakätarna jag känner!
Andreas Karlsson:
Kakan skulle vara mycket godare om du hade lagat den till mig............
Helene:
Jag vet, Andreas! Du måste allvarligt överväga att byta jobb. Det har inte blivit en endaste punschpaj än.