Dalai Kaka

Dalai Kaka

Dalai Kaka tänker att musik som skapas av kärlek, och kakor som bakas
med omsorg och medmänsklighet, ger alla som kan ta emot större frid.
I ett större perspektiv skulle det kunna innebära fred i hela världen.

Aprikoschokladkaka

Inlägg från maj 2017

Aprikoschokladkaka

  • 1 dl starkt, kallt kaffe
  • 1-1,5 dl torkade aprikoser
  • 100 g smör
  • 100-150 g mörk choklad
  • 2 dl farinsocker
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 knivsudd chilipulver
  • 2,5 dl dinkelmjöl eller vanligt

Tryffel:

  • 100 g mörk choklad
  • 1,5 dl grädde
  • 2 dl grädde
  • 1 rejäl tsk vaniljsocker
  • 2 msk likör typ Grand Marnier

Garnering:

Hyvlad vit och mörk choklad

Lägg aprikoserna i kaffet över natten, låt stå kallt.

Kakbotten:

Mixa aprikoser och kaffe slätt. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg rundklippt bakplåtspapper (så slipper du diska formen) i en rund ugnskakform ca 24 cm.

Smält chokladen försiktigt i smöret. Kör lägsta värmen i mikron 1 minut i taget. Vispa ihop äggen och farinsockret. Vispa i chilipulver och salt, därefter chokladsmöret och kaffe-aprikosröran. När smeten är slät vispar du sakta ner mjölet. Fortsätt vispa tills smeten är jämn. Häll ut i formen. Grädda ca 20-25 min. Kakan ska vara lite kladdig.

Tryffel:

Smält choklad och grädde på svag värme i mikron 1 minut i taget tills chokladen har smält. Rör slätt. Låt svalna. Vispa grädde och vaniljsocker tills det börjar tjockna. Rör i chokladgrädden och vispa försiktigt till en slät kräm. Sist vispas likören ner i tryffelsmeten. Bred ut smeten över kall kaka. Garnera med hyvlad choklad, vit och mörk. Potatisskalare ger snygga hyvelspån.

Skär upp i ganska smala bitar, det här är en mäktig kaka. Förvara kallt, så blir den lätt att skära. Vill du ha snygga skivor värmer du en vass kniv. Går bra att frysa om den inte tar slut direkt.

Kommentarer

Lotta Johansson:
Mycket god chokladkaka där Grand Marnier kommer till sin rätt. Smälter i munnen.
Helene:
Så bra! Det blir fler experiment snart, jag säger till!